Är det något vi vet så är det att "vill man ha något, måste man kämpa för det". Vare sig det handlar om relationer, en viss typ av kropp eller framgång. Om man inte arbetar aktivt med att försöka uppnå de mål som man avsatt, kan man heller aldrig vara säker på att det blir som man tänkt. 
Visst, det blir sällan som man tänkt, men är det något jag inte gillar så är det just att lämna saker åt slumpen. Det är otroligt ineffektivt och slöseri med tid. Jag tror inte på ödet utan jag tror att du till en väldigt väldigt hög grad kan styra ditt öde. 

"Men vaddå, jag vill att min bok/låt/mitt företag ska slå, det är ju inget jag kan bestämma själv?!"
Både ja och nej. 
Du kan inte styra det så tillvida att du inte till 100% kan se till att alla gillar det du gör... MEN du, i allra högsta grad göra allt i din makt för att påverka folks åsikter, tycke och smak, till exempel så vet man ju att ju mer man "utsätts" för något, desto större är chansen att man börjar gilla det. 

Så här:
Du har ett mål/en dröm som du vill ska gå i uppfyllelse. Om du då vill att detta ska ske utan att vänta 10 år på att det "kanske" händer, så måste du göra en plan. 

Låt säga att du drömmer om att släppa en egen bok (inte mitt mål, utan bara som exempel) som du vill ska säljas överallt...
Då måste du först och främst göra upp en plan över de stora målen du har och sedan sätta upp små delmål som i slutändan kan leda till att du når de stora målen. 
Börja med att ta reda på hur "alla andra" författare gör och vad de inte gör. 
Att göra precis som alla andra kan både vara rätt och fel. 

Jag brukar göra listor i mobilen

Exempel:
2017
- Släppa en bok
- Hamna på ett förlag 
- Få folk att älska min bok
- Bli rik på min bok 

2017, September 
- Kontakta samtliga förlag i Norden, stora som små
- Få till minst 2 personliga kontakter på stort förlag 
- Kontakta 5 stora författare och be om råd 
- Få minst 30 personer att läsa min bok
- Få minst 15 personer att komma med feedback på boken
- Få minst 5 personer att läsa boken igen 
- Kontakta samtliga lokala bokhandlare
- Få 50 nya följare på bokens FB-sida
- Få in minst 1 stor sponsor

Genom att göra listor på detta sätt blir det mycket enklare att aktivt arbeta mot det du drömmer om. När du är färdig med ett stort mål, eller delmål, så bockar du av det och fortsätter på nästa. ✔️
Istället för att sitta hemma och tänka "åh, jag vill slå någon dag... hoppas det händer", så kan du då gå in i dina anteckningar, titta på dina mål och sedan bara välja en punkt i listan att jobba med denna dag. Det är enklare att koncentrera sig på en punkt i taget och bocka av, än att skrapa på ytan över tio olika grejer. 

Exempelvis:
- Få in minst 1 stor sponsor

Ja, då börjar du med att skriva en bra text om dig själv. Leta mailadresser, besöksadresser och telefonnummer till alla tänkbara sponsorer och sedan börja tjata genom att till exempel maila. Efter en vecka kan du återkoppla till samtliga. Får du inget svar så kan du efter ytterligare en vecka ringa. Till slut kommer någon gå med på ett möte och du kommer fixa ett delmål. 
Visst, i vanliga fall kanske sponsorerna kontaktar dem som de vill jobba med - men det utesluter inte möjligheten att det kan fungera om man gör precis tvärtom. 

Det viktigaste är att aktivt arbeta med sina mål, konstant återkoppla med sig själv och hur det går, samt våga testa nya tillvägagångssätt utan att tänka "det går inte" eller "så här går det alltid till" för att sedan låta bli att göra på ett annat sätt, eller ens göra det alls. 
Tänk om du gör precis som alla säger att man inte ska och att det är det som gör att du sticker ut, blir intressant och får precis det du vill!
Om du ger upp eller skiter i det, vill du det förmodligen inte tillräckligt mycket (hur provocerande det än är att höra) och risken är rätt stor att du heller aldrig kommer nå dina mål/din dröm. 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress